perjantai 22. elokuuta 2014

Räjähtävän voiman mittari

Kuulanheitto taakse (PYT)
Olen käyttänyt kuulanheittoja niin harjoitteena sekä testinä kertomassa mikä on hetken kunto. Näin yli nelikymppisenä olen laittanut tavoitteeksi, että tulokset eivät ainakaan huonontuisi iän myötä vaan pysyisivät samana tai jopa parantuisivat.

Mittarina tämä on siitä hyvä, että se mittaa jalkojen, yläkropan, selän sekä vatsalihasten voimaominaisuuksia, sekä erityisesti niiden yhteistoimintaa. Suorittaminen on melko yksinkertaista, eikä se pienimmillään vaadi kuin kuulan ja tasaisen alueen johon heitellä.

Tätä tuli harrastettua yläasteikäisenä korkeushyppääjänä (ennätys 186 cm, 7 cm yli pituuteni) ja tulokset olivat silloin yli 20 metrin. Ja yleisurheilijat käyttävät tätä edelleen mittarina.

Heittoina ovat pään yli taakseheitto (PYT), Jalkojen välistä eteen (JVE) sekä pään yli eteen (PYE). Kuulan koon voit valita täysin itse, 4kg on suositeltava aloituskuulaksi, mutta itselläni on kaupan alekorista ostettu 3 kg kuula, jonka painoista heitteltiin myös nuoruudessa. Tein itse talvikäyttöön vanhasta koripallosta ja paakkuuntumatomasta kissanhiekasta 4 kg kuntopallon.

PYT:  Seistään selkä heittosuuntaan päin, ja pidetään kuulaa pään päällä. Sieltä se lasketaan niin matalalle kuin luonnollisesti menee, ala-asennosta aloitetaan heti kiihdytys jännittämällä selän lihaksia sekä ponnistamalla voimakkaasti taaksepäin. Kädet saattavat kuulaa hyvin pitkän matkan, polvien alapuolelta aina suoriksi pään päälle asti. Tässäkin kuulan irtoaminen tulisi tapahtua samanaikaisesti jalkojen irtoamisen kanssa.

JVE: Otetaan leveähkö haara asento, naama heittosuuntaan päin. Kuula kannattaa tuoda edestä jalkojen väliin, samalla hakien jännitystä selkään ja jalkoihin. Kun kuula on tuotu niin taakse kuin se luonnollisesti tulee, kannattaa aloittaa heittoliikkeen kiihdytys saman tien. Heittoon saadaan pituutta erityisesti selän ja reisien lihaksilla. Tekniikassa kannattaa huomioida se, että kuula irtoaisi käsistä samaan aikaan kuin jalat alustasta, tällöin kaikki voima välittyy kuulaan.

PYE: Kuten jalkapallossa sivurajaheitto, tässä tekniikka on suurin piirtein sama. Jalat pidetään vierekkäin, taivutetaan käsistä kuulaa taaksepäin niin, että reisiin, vatsaan ja käsiin tulee jännitys, josta heitto lähtee. Suorita heitto molemmilla käsillä, toisen käden käyttäminen enemmän voi parantaa tulosta, mutta nostaa riskiä rikkoa kyynerpää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti